Primul manual complet publicat în România care se adreseaza începatorilor în acest domeniu.
Primul manual complet publicat în România care se adreseaza începatorilor în acest domeniu, Curs universitar. Dreptul concurentei prezinta materia dintr-o perspectiva accesibila si practica, explicând informatia de baza cu care opereaza dreptul concurentei.
Jurisprudenta de dupa 2010 a instantelor este abundenta in domeniu, lipsind un reper teoretic fundamental.
Lucrarea pune ordine intr-un domeniu haotic al dreptului, unde stabilitatea contractului are o valoare mitologica in raport de instabilitatea legislativa si impredictibilitatea actului de justitie.
Materia este ordonata in functie de evolutiile legislative si jurisprudentiale recente, ... citeste mai departe
Ghid de evitare a ambiguitatilor si a confuziei generate de legislatia schimbatoare si practica judiciara neunitara.
Raporturile juridice de drept comercial au un specific aparte, care le fac imposibil de înglobat în dreptul civil. Presupun continuitate, întrucât comertul presupune continuitate.
Metoda dreptului civil, care analizeaza raportul juridic în mod individual si ... citeste mai departe
Lucrarea trateaza particularitatile obligatiilor care izvorasc din raporturile juridice în care cel putin un subiect participant are statutul juridic de „profesionist”, cu speciala privire asupra profesionistului-comerciant, particularitati care existau, anterior Noului Cod civil, în Codul comercial (în prezent abrogat).
Astfel, „absorbind” dispozitiile Codului comercial privind solidaritatea debitorilor, punerea de drept în ... citeste mai departe
Legea societatilor comerciale. Comentariu pe articole. Editia 5 este conceputa exclusiv pentru practicienii dreptului, aceasta lucrare si-a dovedit valoarea si utilitatea incepand cu prima editie publicata in anul 2001. Aflat la a 5-a editie, acest instrument de lucru reprezinta o lucrare de referinta si o adevarata sursa de informatii practice!
Legea societatilor comerciale. Comentariu pe articole. Editia 5 este conceputa exclusiv pentru practicienii dreptului, aceasta lucrare si-a dovedit valoarea si utilitatea incepand cu prima editie publicata in anul 2001. Aflat la a 5-a editie, acest instrument de lucru reprezinta o lucrare de referinta si o adevarata sursa de informatii practice!
Aceasta editie cuprinde modificarile La Zi ale actelor normative publicate în Monitorul Oficial, precum si deciziile Curtii Constitutionale si hotarârile Înaltei Curti de Casatie si Justitie incidente, printre care si Decizia nr. 55/2020 (nepublicata înca).
Multitudinea de note de subsol, corelatiile legislative, indexul alfabetic, precum si denumirile marginale adaugate de redactie ... citeste mai departe
Astfel cum a remarcat Consiliul European de la Tampere, 15 si 16 octombrie 1999, scopul comun al Europei comunitare este armonizarea dreptului la libera circulatie in interiorul Uniunii cu un nivel ridicat de protectie si garantii legislative pentru toti cetatenii.
Totodata, aceasta protectie, dar si garantiile legislative, trebuie oferite de statele ... citeste mai departe
Functionarea pietelor financiare trebuie sa vizeze realizarea unui interes public. Ignorarea acestui deziderat, prezenta mult prea diluata a dreptului pe pietele de capital a reprezentat, la sfarsitul anului 2007, o cauza centrala a declansarii crizei financiare globale.
De aceea, un examen stiintific al tranzactiei bursiere, al actului translativ de proprietate care ... citeste mai departe
Lucrarea este conceputa in asa fel incat sa ofere cititorului imaginea completa si complexa a profesionistilor-comercianti – principalii actori – ai dreptului comercial, dar si a obligatiilor acestora, obligatii care izvorasc, in principal, din contracte, punand in lumina faptele (actele) de comert din Codul comercial (in prezent abrogat) si modul ... citeste mai departe
În lucrare sunt examinate în maniera usor accesibila elemente legate de conceptul de asigurare, contractul de asigurare, actorii care joaca pe piata asigurarilor (asigurati, asiguratori, terti beneficiari, intermediarii de asigurari), particularitatile pe care le prezinta contractul de asigurare de bunuri, de raspundere civila si de persoane, problemele controversate din asigurarea ... citeste mai departe
Comentariul se infatiseaza ca un demers, un examen critic, o analiza in profunzime intr-o multitudine de fatete a complexitatii problematicii ce vizeaza regimul juridic si natura juridica a institutiilor ce alcatuiesc materia supusa analizei.
Elaborarea lucrarii a impus un imens travaliu stiintific, avand in vedere intinderea acesteia, o densa si ... citeste mai departe